Zoli Ázsiában

Zoli Ázsiában

Railay Beach: hajóút, szállás, strandolás, kilátó, "titkos" lagúna

2018. december 03. - Zolek81

cover1.jpg

Bálinttól (az unokatestvérem) és más utazóktól is sokat hallottam Railay Beach-ről ami egy félsziget Krabi és Ao Nang között és állítólag évekig felfért a világ legszebb strandjainak tízes listájára. A hely egy félsziget amit a szárazföld felől a hatalmas mészkősziklák miatt nem lehet megközelíteni úgyhogy marad a tengeri út, reggel leballagtam a folyópartra és az itteni "normál" 100 BAHT-os áron egy csoport másik turistával együtt 30-40 perc alatt átvittek Railay-ra. A hajóút eseménytelen volt leszámítva hogy rövid időre megálltunk a "dokkoknál" ahol éppen elég "old school" hajókra rakodtak be és a tájképet ami fantasztikus:

Railay-n nem a parton hanem az öbölben egy ú.n. úszó mólón kötöttünk ki, az idő kicsit borús volt de szerencsére nem esett így kellemes hőségben sétáltam kb. 15 percet a szállásomig és közben körbefotóztam a tájat:

cover_9.jpg

Railay még PhiPhi-nél is kisebb, talán 8-10 utca lehet amik főleg szűk átjárók a strandok között - a fő utcán itt is sok bolt, étterem+bár van és főleg drágább szállások, az egyik legmegfizethetőbb a Bálint által ajánlott Rapala Rockwood Resort volt ahol bungalót béreltem 900 BAHT/éjszaka áron (kb. 8.000 forint). A hely nagyon hangulatos, egy hosszú lépcsőn kell felmenni a hegyoldalba (és ott a kézi felvonó az áruszállításhoz) van egy étterem, egy kis medence és sok-sok bungaló, a teraszon függőággyal :D

És találkoztam óriási mókusokkal, a helyiek simán lecsalogatták őket a fáról:

mokus.jpg

Gyors zuhany és átöltözés után elindultam felfedezni a helyet, volt egy frankó kis térképem amin be voltak jelölve a strandok, a kilátók és egy lagúna:

railaymap.jpg

Railay East igazából nem alkalmas strandolni mert itt a kikötő, a "főutca" és mindenhol hajók horgonyoznak (vagy éppen árut pakolnak le) viszont innen tudjuk a többi helyet megközelíteni szűk kis utcákon keresztül.

Railay West (és a mellette lévő Ton Sai öböl) már egy "klasszikus" strand széles homoksávval (és kevés árnyékkal) végig a parton, és itt nincs lehetőség napozóágy vagy ernyő bérlésére.Az ide vezető utcában van a helyi "walking street" néhány egészen ötletes bárral és étteremmel:

cover_10.jpg

Az igazi attrakció viszont a félsziget déli részén lévő Ao Pranang beach és barlang, ha valaki akkora kocka mint én és látta az 1995-ös Mortal Kombat filmet (nem épp egy Oscar díjas remekmű) az egyik verekedős jelenetet itt vették fel :) 

Már az oda vezető "cseppkő" ösvény is egy kész kalandtúra, annyira látványosak a hegyoldalban lévő kisebb-nagyobb barlangok:

Pár perc séta után elérjük a strandot ahol meglepően nagy tömeg fogadott de ezért a látványért ezt is szó nélkül elfogadtam... és nagy poén a horgonyzó hajókból kérni a kaját, ez nem is street food :) talán boat/ship food vagy water food. A sok turista egyébként nem száll meg Railayn, 8.00-18.00 óra között járnak a hajók oda-vissza Krabi és Ao Nang között úgyhogy a legtöbben csak átjönnek strandolni és este hazamennek ami tisztán látszott amikor estére kiürült a part.

Railay még sok programot tartogat, a környező hegyekben rengetegen másznak sziklát (ez nekem most pénz- és időhiányban kimaradt) és a búvárkodást is sokan választják, emellett van egy kilátó és egy lagúna ami csak annyira titkos hogy konkrétan ki van táblázva :) viszont feljutni nem sétagalopp (Bálint szólt hogy ne fehér cipőben és öltönyben menjek) úgyhogy túracipőben vágtam neki és a kilátóig nem is volt vészes a mászás (és a kilátás pazar) de az út le a lagúnáig még szerintem is húzós, sáros sziklákon és kötelekkel néha 6-8 métert kell mászni/ereszkedni - jó kis adrenalinbomba volt viszont a lagúna vize sajnos nem túl tiszta úgyhogy az úszás elmaradt:

A bejegyzés trackback címe:

https://zoliazsiaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1414411708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása